Öncelikle siteme hoş geldiniz. burada uzun yıllar boyunca emek verdiğim mesleğimde, pide ve pidecilik adına amatör profosyonel. bilgi almak isteyen meslek arkadaşlarım ve diğer ziyaretciler için, pide ve pidecilik adına deneyimlerimi siz değerli ziyaretcilerimle paylaşacağım, 20yıllık çalışma hayatımdaki birikim ve tecrübeleri sizlerle paylaşacağım. SAYGILARIMLA. (BİLAL GÜNDOĞDU) pide ustası
12 Ağustos 2013 Pazartesi
PİDE HAMURUNUN HAZIRLANIŞI
pide hamurunun unu öncelikle 1.tip baklavalık böreklik un olmalı. hamur yapmak için gereği kadar un yemeklik kalın tuz ve yaş maya kullanılmalı. mevsim faktörü mutlaka göz önünde bulundurulmalı. yaz ise hamura az maya ve soğuk su kullanılmalı. mevsim kış ise mayayı artırıp ayrıca ılık su kullanılmalı yinede suyun derecesi 30u geçmemeli unutmayalımki çok sıcak suyla yoğurulan kamur hem çürür hemde cok çabuk mayalanır ve aşırı mayalanmış ve gereğinden fazla şişen hamur elastik olmaz bu yüzden o hamuru işlemesi zordur. örneğin 5kg un 3,5litre su, ortalama 3yemek kaşığı tuz fındık büyüklügünde yaş maya katılıp hamur elastikleşip ele yapışmayacak kadar özleşinceye kadar yoğurulmalı.mevsim kış veya hamurun bulunduğu ortam soğuk ise maya artırıla bilir veya ılık su kullanılmalı. 5kg un suyla yoğurulduğunda ortalama 8kg hamur elde ederiz. bazen hamurun sertliğine göre yada kullandığımız unun markasına özelliğine göre 1-ve 1.5kg hamurun toplam ağırlığında sapma olabilir, ortalama 200gr.dan kesersek hamuru 5kg undan 40adet pide hamuru elde ederiz. 50kg lık bir cuval unu hamur haline getirdiğimizde 200gr dan kesilirse hamurlar ortalama 400 adet pide hamuru elde ederiz. 180gr dan gesilirse hamur bir çuval undan 450 adet pidelik hamur elde ederiz,..
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder