Sayfalar

13 Ağustos 2013 Salı

LAHMACUN YAPIMI VE PİŞİRİLMESİ

Lahmacun hamuru öncelikle sert ve mayasız olmalıdır,  bir lahmacun hamurunun gramajı 80-100 gram olmalıdır. tüm hamur işlerindede olduğdu gibi lahmacun hamuruda önceden kesilip pazı haline getirilerek dinlendirilip öyle işlenmelidir, lahmacun hamuru mayasız ve sert olduğu için, diğer mayalı hamurların aksine zamana karşı çok dayanıklıdır, kesilmiş pazı haline getirilmiş lahmacun hamuru, saatlerce elastik özelliğini koruya bilir, hatta muhafaza edildiği ortam serin ise gün boyu özelliğini koruya bilir, mayasız olduğu için kabarmaz, gevşemez ve kesinlikle ekşimez,
lahmacun hamuru mutlaka merdaneyle ve kenarları eşit şekilde olabildiğince ince açılmalıdır. hamur sert ve mayasız olduğu için yırtılma ve delinme ihtimali düşüktür,
lahmacun içini hazırlarker soğanı tomatasi elle değil mikserde inceltilmelidir iri doğranmış lahmacun içi ince açılmış hamura döşeneceği için hamuru delme riski vardır,
30 adet lahmacun için gereken malzeme şunlardır... 1kg orta yağlı ve tek çekilmiş kıyma yarım kg kuru soğan 1kg tomates 1adet maydonoz. isteğe göre 250gr tatlı yeşil biber. bu malzemeler kıyma ile birlikte tuzunuda ilave ederek bir kapta iyice karıştırılmalıdır isteğe göre pul biber ve isot atılabilir.
lahmacunu hamura döşerken diğer pidelerin aksine hamurun kenar kısımlarında boşluk kalmayıncaya kadar kıyma hamura eşit şekilde döşeyip yayılmalıdır. eğer lahmacu hamurunda kıymayı döşerken kenarları boş bırakılırsa ince hamur olduğu için boş kalan kısımların yanma kuruma ihtimali yüksektir bu yüzden lahmacun hamuruna kıyma döşerken kanarı boş kalmamalıdır.
pişirme işlemine gelince önceden ısıtılmış ısısı 350-400 derecelik alevli fırında pişirilmelidir, ve sık sık çevrilmeli ve pişen lahmacunun yeri fazla değiştirilmemelidir çok sık yer değiştirilirse hamurun altı üstündeki iç pişmeden yanma riski vardır, lahmacunun pişme süresi ortalama 3-5 dakikadır.

9 yorum:

  1. Merhabalar evde yapmak icin ideal bir hamur tarifi verirmisiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhabalar evdede aynı hamur gecerlidir lakin evdeki fırınların ısısı 250 280 derece arasıdır. lahmacun pide pişirebilmek için en az 350 400 derece sicaklik gerektiren bir fırın olması gerekir. birazda bu konuda el beceriniz olmalı ilk defa deneyecek iseniz biraz hayal kırıklıği yasayabilirsiniz

      Sil
    2. Hamur malzemesi nekadar un ve koyulmalıdır yardımcı olurmusunuz

      Sil
  2. merhaba hocam bızım bahcemızde tas fırınımız var hobı amaclı herzaman yakmıyoruz o yuzden lahmacun pıde yaparken tabanın ısı ıle fırıın sıcaklıgını dengeleyemıyoruz fırınımız da derecede var ama tabanı tam anlayamıyoruz tam anlasılması ıcın nasıl bakmamız nasıl bır yakım slemı uygulamalıyızz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tam ortada en aşağı 1 saat yakmalısınız firini

      Sil
  3. Çok aydınlatıcı bilgiler teşekkür ederim...

    YanıtlaSil